Hozzávalók:
2
ek vaj
2 ek liszt
240 ml tej
2 ek cukor
4 tojás
1/2 tk vaníliakivonat
1 csipet só
Elkészítés:
Kenjük ki a szufléformákat vajjal és szórjuk meg kristálycukorral. A maradék cukrot rázzuk ki a formákból. Mérsékelt tűzön olvasszuk meg a vajat, keverjük hozzá a lisztet, és 1 percig fakanállal kavargassuk. Melegítsük meg a tejet és öntsük a lisztes keverékhez. Folyamatosan kavargatva forraljuk fel. Lágy krémet kell kapnunk. Vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a sót, a vaníliakivonatot, és jól keverjük össze. Válasszuk szét a tojások sárgáját és fehérjét. A tojások sárgáját egyenként keverjük a fehér krémhez. Tegyük félre, hogy lehűljön. A tojások fehérjéből kézi habverővel verjünk kemény habot, részletekben adagolva hozzá a cukrot. A felvert hab 1/3 részét keverjük a krémhez, hogy lágy homogén masszát kapjunk. Ezután keverjük óvatosan hozzá a maradék habot. A kész krémet háromnegyedig töltsük a formákba.
Előmelegített sütőben 190ºC fokon süssük a szuflét 12-15 percig. Porcukorral megszórva azonnal tálaljuk. Adhatunk hozzá vaníliafagylaltot, vagy különböző gyümölcsszószokat.
Amire érdemes (muszáj) figyelni: a hozzávalókat jól össze kell keverni, hogy a massza sima, homogén legyen. A tojásnak szobahőmérsékletűnek kell lennie. A sütő ajtaját sütés közben ne nyitogassuk és ne süssük túl! Sütés után 10 percen belül tálaljuk, mert összeesik. Ugyanolyan finom marad, de nem lesz olyan látványos, szép
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése